WAT IS BEACH SPRINT ROWING?

Op zoek naar een nieuwe, intense spektakelsport? Beach sprint rowing is al langer populair in exotischer buitenlanden. Roeicrews nemen het tegen elkaar op, op het strand en in het water. Aangezien je er geen twee kilometer lange watersportbaan of kanaal voor nodig hebt, kan je beachsprint op heel veel plaatsen in Vlaanderen beoefenen. Een speelse competitie die je een voorsmaakje geeft van de roeisport.

HOE VERLOOPT
BEACH SPRINT ROWING?

Of je beachsprint nu solo doet, met twee of in een boot met vier roeiers en een stuurman, het opzet is altijd hetzelfde. De ‘runner’ start op het strand met een sprint van 50 meter naar de boot. Die boot wordt door de boothouders in het water gehouden. Eens de runner aan boord is, vertrekt de boot en slalomt de groep (of enkel de runner) 250 meter tussen boeien tot aan de laatste markeringsboei. Daar draait de boot voor een rechte sprint terug naar het strand. Aan land springt één lid van de bemanning uit de boot en sprint naar het strand om op de buzzer ‘af te klokken’. De snelste wint!

BEACH SPRINT ROWING
EVENTS

De allereerste Beach Sprint competitie van België werd georganiseerd in samenwerking met onze roeiclub in Oostende. Lees hier het verslag van het evenement.

ZELF EEN BEACH SPRINT ROWING EVENEMENT ORGANISEREN?

Wil je deze spektakelsport mee bekend maken? Wij verzamelden alvast de geschikte locaties voor beach sprint rowing in Vlaanderen voor je. Je scoort ook een uitleenpakket bij ons, met al het materiaal dat je nodig hebt voor een geslaagde beachsprint.

DIT ZEGGEN ONZE AMBASSADEURS

Koen De Gezelle
Koen De GezelleVoorzitter C-row
Read More
Het feit dat je met extra zaken - zoals de branding - rekening moet houden, geeft net een extra cachet aan de roeisport. De sport biedt ook een enorm potentieel voor andere watersporters. Ze hebben het snel onder de knie omdat ze de zee goed kennen waardoor ze heel snel een positieve ervaring beleven.
Bart Plasschaert
Bart PlasschaertSchepen Sport Oostende
Read More
De stad Oostende wil ook inzetten op nichesporten. De Noordzee is zowat de grootste sportaccomodatie van ons land en we willen er voor zorgen dat iedere watersporter er welkom is. Ik heb ontzettend veel respect voor roeiers. Hun sport speelt zich af in de anonimiteit, niettegenstaande het de sterkst afgetrainde atleten zijn.
Emma Plasschaert
Emma PlasschaertOlympic Sailing BEL
Read More
Het geeft een volledig ander gevoel dan roeien op de watersportbaan. De roeisport met de zee combineren is een ongelooflijke ervaring. We zijn rechtgebleven, maar het was vooral moeilijk om in een rechte lijn te roeien.
Matt Wearn
Matt WearnOlympic Gold Sailing AUS
Read More
It was super nice! It was nice being back on the water and it was a new experience to me and nice to do something different. It’s very physical and technical at the same time. Obviously when there are big waves and there is some wind, it could be very tricky. It’s a great sport!
Patrick Rombaut
Patrick RombautWorld Rowing Executive Committee Member
Read More
Rowing Beach Sprint heeft Olympische toekomst vanaf 2028! Bewijs hiervan de invoering van dit spectaculaire roeiformat op de Youth Olympic Games in 2026 in Dakar (Senegal). Een compacte, spectaculaire en relatief eenvoudig te organiseren roeicompetitie op een resem diverse locaties, zowel aan zee, als in het binnenland.
Ward Lemmelijn
Ward LemmelijnWereldkampioen indoorroeien
Read More
Beach Sprint is een spectaculaire tak van het roeien. Het is een inspanning van 3 minuten en er zijn veel meer onvoorspelbare factoren aanwezig waardoor het een spectaculair kijkstuk wordt, iets waar het IOC sterk op inzet. Het is een sport voor complete atleten met veel kracht, iets waar mijn profiel bij aansluit. Ik focus me nu voornamelijk op skiff, maar het is zeker interessant als alternatieve training. En wie weet wat de toekomst brengt.
Damien Van Durme
Damien Van DurmeVan Durme Brothers
Read More
Je moet kunnen lopen, snel de boot instappen, hard roeien door de branding, durven dansen op de golven en de boot continu bijsturen rond de boeien met een flinke dosis freestyle. Complementariteit binnen het team is van groot belang. Door de variatie binnen de discipline ervaar je een enorm gevoel van vrijheid. Dit maakt de beachsprint race zowel voor de roeier als voor de toeschouwer een pak interactiever. Heel fijn om dit na vele jaren competitieroeien via de Vlaamse Roeiliga te ontdekken. Dit smaakt naar meer!