PORT OOSTENDE
BEACH SPRINT CUP

Rodenburg/Neus winnen eerste Beach Sprint Cup

Savin Rodenburg en Erin Neus winnen de allereerste Beach Sprint Cup in België.
Op zondag 22 augustus organiseerde de Vlaamse Roeiliga de eerste Beach Sprint competitie in België in samenwerking met onze roeiclub KRNSO, die dit jaar hun 150-jarig bestaan viert: de PORT OOSTENDE BEACH SPRINT CUP. De weersomstandigheden waren ons niet steeds gunstig gezind, maar in de namiddag kwam de zon even tevoorschijn en werden er spectaculaire wedstrijden afgewerkt waarbij de roeiers de hoge golven moesten trotseren.

Er waren 16 mixte ploegen ingeschreven voor de Beach Sprint Cup. We gingen van start met 8 heats waarbij de winnaar telkens door ging naar de kwartfinale. Via spannende knock-out wedstrijden kwamen we zo tot een halve finale, een finale B en een finale A. De A-finale werd gestreden tussen Jarre Coppiters (KRSG) / Amaryllis Claessens (KRSG) en Savin Rodenburg (KRSG) / Erin Neus (KRNSO). Het team Rodenburg/Neus won de wedstrijd in een tijd van 4:01.38. In de namiddag waren er wedstrijden tussen twee vrouwenploegen en vier mannenploegen.

Er was heel wat belangstelling van binnen en buiten de roeiwereld. In de voormiddag gaf Koen De Gezelle, voorzitter van C-Row, een initiatie aan Olympisch zeilster Emma Plasschaert en Olympisch kampioen Matt Wearn, Schepen van Sport van Oostende Bart Plasschaert en oceaanroeier Damien Van Durme.

Het geeft een volledig ander gevoel dan roeien op de Watersportbaan. De roeisport met de zee combineren is een ongelofelijke ervaring” aldus Emma Plasschaert.

Oceaanroeier Damien Van Durme: “In vergelijking met het traditioneel roeien is Beach Sprint Rowing een totaal andere discipline. Je moet kunnen lopen, efficiënt instappen, hard roeien, durven dansen op de golven en de boot continu bijsturen rond de boeien met een flinke dosis freestyle.
Complementariteit binnen het team is van groot belang. Door verschillende skills te gebruiken ervaar je een enorm gevoel van vrijheid. Dit maakt de race zowel voor de roeier als voor de toeschouwer een pak attractiever. Het is heel fijn om dit na vele jaren competitieroeien via de Vlaamse Roeiliga te ontdekken. Dit smaakt naar meer!”

Schepen van Sport van de stad Oostende Bart Plasschaert wil in Oostende een basis leggen voor het Beach Sprint roeien zodat we atleten kunnen afvaardigen op de Olympische Spelen in 2028. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze nieuwe tak van het roeien dan aan het Olympisch programma toegevoegd.

Aan de Beach Sprint Cup namen vijf (ex-) Olympiërs in het roeien, de regerende wereldkampioen indoor roeien Ward Lemmelijn en enkele leden van de Belgian Sharks, het nationale roeiteam, deel.

De Vlaamse Roeiliga zal de komende jaren sterk inzetten op deze nieuwe vorm van spektakelsport en wil hierdoor meer mensen in de roeiboot krijgen. We willen enerzijds een extra aanbod creëren voor onze huidige roeiers en anderzijds nieuwe leden aantrekken.

Het feit dat je met extra zaken – zoals de branding – rekening moet houden, geeft net een extra cachet aan de roeisport. De sport biedt ook een enorm potentieel voor andere watersporters. Ze hebben het snel onder de knie omdat ze de zee goed kennen waardoor de heel snel een positieve ervaring beleven” zegt Koen De Gezelle, voorzitter van C-Row. 

ZELF EEN BEACH SPRINT ROWING EVENEMENT ORGANISEREN?

Wil je deze spektakelsport mee bekend maken? Wij verzamelden alvast de geschikte locaties voor beach sprint rowing in Vlaanderen voor je. Je scoort ook een uitleenpakket bij ons, met al het materiaal dat je nodig hebt voor een geslaagde beachsprint.

DIT ZEGGEN ONZE AMBASSADEURS